Terugleveren van zonne-energie

Terugleveren van energie met zonnepanelen is een belangrijk aspect van duurzame energieopwekking en kan financieel voordelig zijn voor bedrijven. Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht van het huidige proces en de regelingen rondom het terugleveren van energie in Nederland.

Terugleveren en salderen, hoe werkt dat?

Terugleveren van energie met zonnepanelen is een belangrijk aspect van duurzame energieopwekking en kan financieel voordelig zijn voor bedrijven. Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht van het huidige proces en de regelingen rondom het terugleveren van energie in Nederland, met een specifieke focus op hoe Stroom Door Zon u hierin kan ondersteunen.

Huidige Salderingsregeling

Tot en met 2024 kunnen huishoudens en kleine bedrijven 100% van hun zelf opgewekte elektriciteit salderen, wat betekent dat de opgewekte stroom wordt weggestreept tegen het eigen verbruik. Deze regeling wordt vanaf 2025 geleidelijk afgebouwd tot 0% in 2031.

Vergoeding voor Niet Gesaldeerde Elektriciteit

Eigenaren van zonnepanelen krijgen tot 2027 minimaal 80% van het leveringstarief (exclusief belastingen en heffingen) als vergoeding voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Na 2027 wordt de vergoeding elke twee jaar vastgesteld door de minister, op advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Verplichtingen en Proces van Teruglevering

 1. Aanmelding bij Netbeheerder: Na aanschaf van zonnepanelen bent u verplicht deze aan te melden bij de netbeheerder via energieleveren.nl. Dit is cruciaal voor het kunnen terugleveren van energie en voor het berekenen van saldering en terugleververgoedingen.
 2. Registratieproces: U of uw installateur dient de zonnepanelen te registreren op energieleveren.nl. Voor deze registratie zijn technische gegevens zoals het type en vermogen van de omvormer en zonnepanelen nodig.
 3. Bevestiging en Monitoring: Na registratie ontvangt u een bevestiging van de netbeheerder, gewoonlijk binnen één tot twee werkdagen. Met een app van uw energieleverancier kunt u de hoeveelheid teruggeleverde energie monitoren.
 4. Rol van Slimme Meters: Slimme meters zijn essentieel voor het efficiënt werken van zonnepanelen onder de nieuwe regeling. Ze bieden realtime informatie over uw energieverbruik en helpen bij het beheer van overtollige stroomproductie.
 5. Thuisbatterijen: Deze batterijen spelen een belangrijke rol bij het opslaan van overtollige energie voor later gebruik. Dit is vooral handig als u meer stroom opwekt dan verbruikt. Stroom Door Zon kan u hierover informeren.

Doe de gratis bespaarcheck

Doe de gratis Zonnepaneel bespaarcheck:

 • Zicht op uw mogelijke besparing per jaar
 • Terugverdientijd automatisch uitgerekend
 •  Inzicht in aantal benodigde panelen
Doe de gratis bespaarcheck

Doe de zonnepaneel bespaarcheck

 • Zicht op uw mogelijke besparing per jaar
 • Terugverdientijd automatisch uitgerekend
 •  Inzicht in aantal benodigde panelen
Doe de gratis bespaarcheck

Ontdek direct hoeveel u bespaart per jaar met zonnepanelen

Ontdek nu hoeveel u kunt besparen met onze snelle Bespaarcheck. In slechts enkele seconden krijgt u inzicht in uw jaarlijkse besparing, het aantal benodigde zonnepanelen, de terugverdientijd en uw besparing na 10 jaar.

Vul enkel uw geschatte jaarlijkse energieverbruik in. Maak de slimme keuze voor een duurzame en kostenbesparende oplossing. Doe de check nu.

Doe de bespaarcheck

Ontdek nu hoeveel u kunt besparen

Direct een offerte aanvragen