Afschrijving van Zonnepanelen voor Ondernemers in 2023

De fiscale regels rondom de afschrijving van zonnepanelen voor ondernemers in Nederland zijn complex, maar bieden diverse voordelen. Hieronder volgt een bijgewerkte en nauwkeurige samenvatting van de huidige stand van zaken in 2023.

Afschrijvingsbeleid voor Zonnepanelen

1. Algemene Afschrijvingsregels

Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft bepaald dat voor zonnepanelen een afschrijvingstermijn van 20 jaar geldt. Dit betekent dat u jaarlijks 5% van de aanschafwaarde van de zonnepanelen kunt afschrijven, met de mogelijkheid om de restwaarde op nihil te stellen.

2. Herinvesteringsreserve

Bij verkoop van een bedrijfsmiddel voor een hogere prijs dan de boekwaarde, ontstaat een boekwinst waarover belasting verschuldigd is. Door het vormen van een herinvesteringsreserve kan het betalen van belasting worden uitgesteld. Deze reserve moet binnen drie jaar na verkoop worden afgeboekt op een nieuw bedrijfsmiddel.

Fiscale Stimuleringsmaatregelen

3. Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA in 2023 bedraagt 45,5% voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst, met een minimum investeringsbedrag van € 2.500 per bedrijfsmiddel en een maximum van € 136.000.000. Investeringen kunnen tegelijkertijd in aanmerking komen voor EIA en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

4. Willekeurige Afschrijving Bedrijfsmiddelen

In 2023 is er een eenmalige verruiming van de regeling voor willekeurige afschrijving op nieuwe bedrijfsmiddelen. Dit houdt in dat bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen, waaronder systemen voor de opwekking en opslag van energie, voor maximaal 50% willekeurig kunnen worden afgeschreven.

5. Kleinschaligheids investeringsaftrek (KIA)

De KIA in 2023 vereist een investering tussen € 2.601 en € 353.973 in bedrijfsmiddelen. De aftrek varieert afhankelijk van het investeringsbedrag, met percentages die oplopen tot 28% van het investeringsbedrag bij investeringen tot € 63.716.

Stroom Door Zon: Uw Partner in Zonne-energie

Bij Stroom Door Zon begrijpen we dat de fiscale aspecten van zonne-energie complex kunnen zijn. Daarom bieden wij uitgebreide ondersteuning en advies bij elke stap van uw investering in zonnepanelen. Ons team van specialisten helpt u niet alleen bij het kiezen van de juiste zonnepanelen en systemen, maar ondersteunt u ook bij het navigeren door de fiscale voordelen en regelgeving. Met onze expertise en persoonlijke benadering zorgen we ervoor dat uw investering in zonne-energie optimaal rendeert.

Ontdek direct hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen: doe de bespaarcheck.

Conclusie

De investering in zonnepanelen biedt ondernemers in Nederland diverse fiscale voordelen, waaronder aftrekposten en mogelijkheden voor willekeurige afschrijving. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de huidige fiscale regelgeving en deze optimaal te benutten om het meeste voordeel uit uw investering in duurzame energie te halen. Voor specifieke adviezen is het raadzaam om contact op te nemen met een belastingadviseur.

Doe de gratis Zonnepaneel bespaarcheck:

  • Zicht op uw mogelijke besparing per jaar
  • Terugverdientijd automatisch uitgerekend
  •  Inzicht in aantal benodigde panelen
Doe de gratis bespaarcheck

Doe de zonnepaneel bespaarcheck

  • Zicht op uw mogelijke besparing per jaar
  • Terugverdientijd automatisch uitgerekend
  •  Inzicht in aantal benodigde panelen
Doe de gratis bespaarcheck

Ontdek direct hoeveel u bespaart per jaar met zonnepanelen

Ontdek nu hoeveel u kunt besparen met onze snelle Bespaarcheck. In slechts enkele seconden krijgt u inzicht in uw jaarlijkse besparing, het aantal benodigde zonnepanelen, de terugverdientijd en uw besparing na 10 jaar.

Vul enkel uw geschatte jaarlijkse energieverbruik in. Maak de slimme keuze voor een duurzame en kostenbesparende oplossing. Doe de check nu.

Doe de bespaarcheck

Ontdek nu hoeveel u kunt besparen

Direct een offerte aanvragen