Salderingsregeling voor ondernemers: Wat U Moet Weten

Terugleveren en salderen, hoe werkt dat?

Huidige Salderingsregeling (Tot 2023)

Tot 1 januari 2023 kunnen ondernemers profiteren van de huidige salderingsregeling. Deze regeling stelt dat alle opgewekte stroom met zonnepanelen verrekend mag worden met de verbruikte stroom. In wezen functioneert het stroomnet als een virtuele batterij, waarbij in de zomer opgewekte, maar niet verbruikte, stroom later uit het net gehaald kan worden.

Afbouw van de Salderingsregeling (2023-2031)

Vanaf 2023 verandert dit aanzienlijk. Elk jaar wordt het percentage dat u mag salderen verminderd met 9%, beginnend met een salderingspercentage van 100% in 2023 tot 0% in 2031. In 2025, bijvoorbeeld, mag nog maar 64% van de opgewekte stroom gesaldeerd worden tegen de huidige energietarieven. De resterende 36% wordt teruggerekend tegen een terugleververgoeding.

Terugleververgoeding

Voor de stroom die niet meer gesaldeerd mag worden, ontvangt u een zogenaamde "Redelijke vergoeding". Dit is momenteel minimaal 70% van het leveringstarief, maar er wordt gesproken over een mogelijke verhoging naar minimaal 80% van het leveringstarief.

Impact op Bedrijven

Deze wijziging in de regeling heeft directe gevolgen voor ondernemingen met zonnepanelen:

 1. Verhoogde Belangstelling voor Energiemanagement: Optimalisatie van het energieverbruik wordt cruciaal. Dit houdt in dat u uw energieverbruik zoveel mogelijk afstemt op de productie van uw zonnepanelen.
 2. Zelfconsumptie Bevorderen: Het wordt financieel voordeliger om zoveel mogelijk van de zelf opgewekte zonne-energie direct te gebruiken, aangezien voor elke kWh die u van het net haalt, u zowel de stroomprijs als de belastingen betaalt.
 3. Accusystemen worden Belangrijker: Met de afname van het salderingsvoordeel worden accusystemen, die overdag opgewekte energie opslaan voor later gebruik, steeds relevanter.

Stroom Door Zon en de Afbouw van Salderingsregeling

Stroom Door Zon kan een cruciale rol spelen in deze transitie:

 • Advies en Implementatie van Accusystemen: Wij bieden expertise in het integreren van accusystemen, wat helpt om de impact van de afbouw van de salderingsregeling te minimaliseren.
 • Energiemanagement Oplossingen: Onze diensten omvatten op maat gemaakte energiemanagementstrategieën om uw energieverbruik te optimaliseren.
 • Maximale Zelfconsumptie: Wij helpen bij het verhogen van de zelfconsumptie van uw zonne-energie, wat essentieel wordt naarmate de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Conclusie

De afbouw van de salderingsregeling betekent dat ondernemers zich moeten aanpassen om hun energiekosten te optimaliseren. Accusystemen en energiemanagement worden steeds belangrijker. Stroom Door Zon staat klaar om u te ondersteunen bij deze overgang naar een efficiëntere en duurzamere energievoorziening.

Doe de gratis bespaarcheck

Doe de gratis Zonnepaneel bespaarcheck:

 • Zicht op uw mogelijke besparing per jaar
 • Terugverdientijd automatisch uitgerekend
 •  Inzicht in aantal benodigde panelen
Doe de gratis bespaarcheck

Doe de zonnepaneel bespaarcheck

 • Zicht op uw mogelijke besparing per jaar
 • Terugverdientijd automatisch uitgerekend
 •  Inzicht in aantal benodigde panelen
Doe de gratis bespaarcheck

Ontdek direct hoeveel u bespaart per jaar met zonnepanelen

Ontdek nu hoeveel u kunt besparen met onze snelle Bespaarcheck. In slechts enkele seconden krijgt u inzicht in uw jaarlijkse besparing, het aantal benodigde zonnepanelen, de terugverdientijd en uw besparing na 10 jaar.

Vul enkel uw geschatte jaarlijkse energieverbruik in. Maak de slimme keuze voor een duurzame en kostenbesparende oplossing. Doe de check nu.

Doe de bespaarcheck

Ontdek nu hoeveel u kunt besparen

Direct een offerte aanvragen